VEGAN STEAK TARTARE
Mocht je nou eens een geintje willen uithalen, maak dan deze vegan steak tartare voor een stelletje verstokte vleeseters. Hoe bizar wil je het hebben?! Je maakt de vegan steak tartare met ontvelde tomaten, gemarineerde paddenstoelen en een heleboel geheime smaakmakers. Hoewel, geheim… not anymore! Ik ga ze met jullie delen. Want echt, dit móet je proeven! Ik ben nog zelden zo enthousiast.
Topping:
Peterselieolie:
Ook nodig:
Begin met de peterselieolie. Hak de peterselie grof en doe deze in de mengbeker van je staafmixer. Snijd de knoflook in stukjes en doe dit er ook bij. Giet de olie erbij en blend totdat de peterselie helemaal fijn is en je een groenige olie hebt. Laat dit staan om in te trekken.
Start nu met het ontvellen van de tomaten. Breng een pan met water aan de kook. Zet een grote kom met ijswater klaar. Snijd de tomaten aan de kant van het kroontje kruislings in. Laat ze met behulp van een lepel in het water glijden. Haal ze er na 25 seconden voorzichtig weer uit en doe ze over in de kom met ijswater.
Pel het velletje van de tomaten, snijd ze in kwarten en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Snijd de tomaten daarna in nette, kleine blokjes. Doe ze in een grote kom.
Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en hak de kalamata olijven en de kappertjes fijn. Doe alles samen met de gesnipperde sjalot bij de tomaten in de kom. Voeg de mosterd, ketchup, sriracha, sojasaus en zwarte peper toe en roer alles door. Verkruimel de rijstwafel boven de kom (zo fijn mogelijk) en roer alles nog een keer goed door elkaar.
Roer de mayonaise, vadouvankruiden en kurkuma goed door elkaar totdat je een gele, romige mayonaise overhoudt. Haal de peterselieolie door een fijne zeef. Je houdt een prachtige groene olie over.
Maak de borden op door telkens een kwart van het steak tartare mengel in de steekring te scheppen. Druk het lichtjes aan met de achterkant van een lepel en trek de steekring voorzichtig omhoog. Maak met twee theelepeltjes kleine quenelles van de vadouvanmayonaise en leg deze op de steak tartares. Steek er een blaadje peterselie in. Druppel met behulp van een theelepel wat van de peterselieolie rondom de vegan steak tartares.