SOEP VAN NOILLY PRAT

    MET SCAMPI EN BIESLOOK

In 1813 ontwikkelde Joseph Noilly zijn eerste recept voor een vermout. Het proces dat tegenwoordig gebruikt wordt is vrijwel ongewijzigd sinds 1850. Noilly Prat wordt uitsluitend gemaakt van witte druivenrassen geteeld in Marseillan, voornamelijk Picpoul de Pinet en Clairette. De hier geprodu-ceerde lichte, fruitige wijnen worden gerijpt in massieve Canadese eiken vaten. De wijn staat gedurende acht maanden op vat, waar hij rijpt en de smaak van het hout aanneemt, waarna hij wordt overgebracht naar kleinere eiken vaten die gedurende een jaar buiten gestald worden. Hier is de wijn blootgesteld aan de hitte van de zon, de wind van de zee en lage temperaturen in de winter, terwijl de wijn langzaam verandert. Het resultaat is een wijn die droog is, vol en amberkleurig net als madeira of sherry. Gedurende het jaar buiten wordt 6 tot 8% van het volume verloren aan verdamping.

RECEPTENLIJST (4p)


  • 25 gr boter
  • 5 sjalotjes in ringetjes
  • 3 dl droge witte wijn
  • 3 dl noilly prat
  • 9 dl gevogelte bouillon
  • 3 dl slagroom
  • 3 dl koffieroom
  • 15 ml olijfolie
  • 12 scampi
  • 1 bosje bieslook
  • 1 potje pesto
  • (1 potje zalmkuit)


BEREIDING

Stap 3

Giet de soep door een bolzeef om de uitjes te verwijderen en houd de soep warm.


Stap 4


Pel de scampi en bak ze heet in de olie.

Verdeel ze over de soepkommen en schenk de soep erop.

Elke kop afgarneren met wat gehakte bieslook, een theelepel pesto en eventueel wat zalmkuit.


Tip van Carin:

Scampi en pesto achterwege laten (zakt naar de bodem)

Garneren met bijv. een goede kruidenolie 

Stap 1


Smelt de boter in een grote pan

Doe de sjalotjes erbij en bak 8 minuten op zacht vuur tot ze zacht zijn (niet bruin)

Voeg de wijn en de noilly prat en laat het mengsel inkoken tot ongeveer een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid.


Stap 2


Voeg de bouillon toe en laat tot ongeveer tot de helft inkoken.

Voeg de slagroom en koffieroom toe en breng weer aan de kook.

Laat de soep zachtjes doorkoken tot de juiste dikte (ongeveer 15 minuten tot de soep zo dik is dat het op de bolle kant van de lepel blijft hangen).