RODE BIETENTARTAAR

met venkel

Dessert voor VIER personen.


Vind je het leuk om iemand te verrassen? Deze rode bieten tartaar is leuk om te maken en is heerlijk van smaak! Rode bieten vind ik altijd zo lekker zoet en met de venkel, bieslook en limoen mayonaise krijg je een lekker fris gerechtje. Je kan voor dit gerecht alle soorten biet gebruiken alleen kan het verschillen per biet hoe lang je deze moet koken. Ik gebruikte voor dit recept de zomerbiet van de biologische groenten tuin in Haarlem, deze is ook lichter van kleur dan de rode biet die je misschien gewend bent.



RECEPTENLIJST

 

Limoen mayonaise

  • 2 eidooiers
  • 1 tl azijn
  • 200 ml zonnebloem olie
  • 1 tl mosterd
  • Peper en zout
  • Sap en schil rasp van 1 limoen


Garnering

  • Rode bieten kiemen
  • Affila cress

RECEPTENLIJST

 

Tartaar

  • 300 g rode bieten (ik gebruikte de zomer biet)
  • 1 knoflook teentje
  • Halve venkel
  • 1 rijstwafel
  • Bosje bieslook
  • Peper en zout
  • Olijfolie

BEREIDING

Stap 1


Als je rauwe rode bieten hebt gekocht, was ze eerst en kook ze daarna in ruim water. Als je zomer bieten hebt gekocht duurt het koken zo’n 20-30 minuten, maar als je winterbieten hebt gekocht duurt het koken 1,5 tot 2 uur. Als de bieten gekookt zijn, schil ze daarna en snij in kleine gelijke blokjes


Stap 2


Verwijder de stelen van de venkel en snij deze samen met de knoflook en bieslook fijn. Meng de rode bieten met de venkel en knoflook en kruimel de rijstwafel erdoorheen en maak verder op smaak met peper, zout en een beetje olijfolie

Stap 3


Voor de limoen mayonaise: mix de eidooiers, azijn, mosterd, limoensap en limoenschil door elkaar. Het is belangrijk dat je nu de zonnebloem olie in een dun straaltje in het midden van de kom gaat mengen terwijl je tegelijkertijd goed en snel blijft roeren. Je merkt nu dat er langzaam een mayonaise ontstaat. Maak nog verder op smaak met peper en zout


Stap 4


Om de tartaars te maken kun je het beste een ronde kookring gebruiken. Schep het mengsel in de kookring en druk het goed aan met de achterkant van een lepel. Verwijder vervolgens de kookring en garneer met de limoen mayonaise, rode bieten kiemen en eventueel affila cress